Ριζότο με μοσχαράκι και μήλα
Έχει σίγουρα τούρκικες ρίζες η συνταγή γιατί εγώ την έμαθα από την γιαγιά μου, με την μονή διαφορά ότι εγώ δεν το κάνω με αρνάκι. Γίνεται τόσο μαλακό το κρέας και αφήνει μια γλυκύτατη γεύση χωρίς να είναι καθόλου βαρύ.
Υλικά (4 μερίδες)
1 κιλό μοσχαράκι (βασιλοπούλα, είναι ό,τι πιο μαλακό) κομμένο σε κύβους
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
νεράκι όσο χρειαστεί
2 φλυτζάνια ρύζι basmati
3 μήλα
1 κούπα σταφίδες
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
1 κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη
στην μύτη του κουταλιού κανέλλα
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
νεράκι όσο χρειαστεί
2 φλυτζάνια ρύζι basmati
3 μήλα
1 κούπα σταφίδες
2 κρεμμύδια μεγάλα
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
1 κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη
στην μύτη του κουταλιού κανέλλα
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα και τα σοτάρουμε μαζί με το λιωμένο σκόρδο, μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το μοσχαράκι σε κύβους μαζί με την ζάχαρη ή το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το ούζο και συνεχίζουμε σε μεσαία θερμοκρασία το βράσιμο με όσο νεράκι χρειαστεί, όταν αρχίσει να μελώνει το κρέας (τουλάχιστον μετά από μια ώρα βράσιμο) ρίχνουμε τα κομμένα μήλα, καρότα καθώς και τις σταφίδες και αφήνουμε όλα τα υλικά να ενωθούν. Μετά αλατοπιπερώνουμε το κρέας και τελειώνουμε ρίχνοντας την κανέλα.Όταν πια το μοσχαράκι είναι βρασμένο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα για να προσθέσουμε το ρύζι μαζί με το ανάλογο νερό (η αναλογία είναι 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι,3 φλυτζάνια νερό), χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας για να μην μας κολλήσει το ριζότο και προσθέτουμε και άλλο αλάτι εάν χρειαστεί. Όταν πια είναι έτοιμο τότε βάζουμε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλα, απλά μόνο αναταράσσοντας και το φαγητό μας είναι έτοιμο.