Υλικά (6-8 μερίδες)
1 κιλό καπόνια
1 κιλό σκόρπαινες
1/2 γάμπαρες
1 καρότο μεγάλο
2 κρεμμύδια μεγάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανό
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
100 γρ. καλαμπόκι φρέσκο η κατεψυγμένο
100 γρ. φασόλια χάνδρες φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά κόκκινη ή κίτρινη
2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι στημένα
50 γραμ. αραβοσιτέλαιο
50-100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό λιγκουίνι η άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας ή ρύζι ή κριθαράκι
αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2-3 μπαχάρια ή άλλο μπαχαρικό που σας αρέσει (κανέλλα, μπούκοβο, κάρυ και αντί για μπαχαρικά χρησιμοποιήστε λίγο θυμάρι αν θέλετε
1 κιλό σκόρπαινες
1/2 γάμπαρες
1 καρότο μεγάλο
2 κρεμμύδια μεγάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανό
1 κιλό ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
100 γρ. καλαμπόκι φρέσκο η κατεψυγμένο
100 γρ. φασόλια χάνδρες φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά κόκκινη ή κίτρινη
2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι στημένα
50 γραμ. αραβοσιτέλαιο
50-100 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό λιγκουίνι η άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας ή ρύζι ή κριθαράκι
αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2-3 μπαχάρια ή άλλο μπαχαρικό που σας αρέσει (κανέλλα, μπούκοβο, κάρυ και αντί για μπαχαρικά χρησιμοποιήστε λίγο θυμάρι αν θέλετε
Εκτέλεση
Σε κεραμική γάστρα με καπάκι βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το ζυμαρικό και το ελαιόλαδο και τις γάμπαρες και τη σκεπάζετε κατόπιν τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200.Μόλις τα ψάρια βράσουν τα βγάζετε με προσοχή και τοποθετείτε τις γάμπαρες χωρίς το κεφάλια τους (τα κεφάλια κάνουν πιο έντονη και βαριά γεύση) και τις αφήνετε να βράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 5 λεπτά. Τις βγάζετε και τις κρατάτε ζεστές μαζί με τα ψάρια.
Προσθέτετε καυτό νερό -ανάλογα με τι υγρά έχει η γάστρα- ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε να πάρει μια βράση. Κατόπιν βάζετε το ζυμαρικό ή το ρύζι και ανακατεύετε. Όταν βράσουν και τα ζυμαρικά κατά το γούστο σας, φροντίστε να έχει αρκετά ζουμιά η σάλτσα. Σερβίρεται αμέσως σε ζεστά πιάτα -το ζυμαρικό κατά τη γνώμη μου σερβίρεται καυτό και να αχνίζει- και το πιάτο πρέπει να είναι ζεστό ώστε να δώσετε τη δυνατότητα στο ζυμαρικό να απορροφήσει τα υγρά της σάλτσας, απολαμβάνοντας έτσι όλες τις γεύσεις.