Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. λιγκουίνια ή σπαγγέτι
αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
σκελίδες σκόρδο, σπασμένες με το πλευρό μαχαιριού κουζίνας
2 μάτσα μπρόκολα (περίπου 500 γρ το καθένα), χωρίς τους σκληρούς μίσχους
1/4 κουταλάκι πιπερόσποροι κόκκινοι κοπανιστοί
1/2 φλιτζ. σταφίδες άσπρες
60 γρ. φιλέτα αντζούγας
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό διατηρώντας 1/4 φλυτζ. από το νερό.2. Στο μεταξύ σε πήλινο δοχείο πάνω από μέτρια φωτιά, σε καυτό ελαιόλαδο, τηγανίζουμε το σκόρδο ώσπου να χρυσίσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μπρόκολα, τους πιπερόσπορους και 3/4 κουταλάκια αλάτι. Βράζουμε ανακατεύοντας που και που, ώσπου τα μπρόκολα να μαραθούν. Προσθέτουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας ώσπου τα μπρόκολα να γίνουν τρυφερά προς τραγανό.
3. Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε το ζυμαρικό και σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τις αντσούγες στο λάδι τους ανακατεύοντας, ακριβώς μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται. Τις βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ζυμαρικό και ανακατεύουμε.
4. Βάζουμε το ζυμαρικό και το νερό που κρατήσαμε στα μπρόκολα και ανακατεύουμε καλά.