Σπαγγέτι με αχιβάδες αλά βιαρετζινα
Η παραλλαγή του Viareggio για τα σπαγγέτι με αχιβάδες (Spaghetti con le Vongole), ένα κλασικό, και δημοφιλές, ιταλικό πιάτο με αναρίθμητες παραλλαγές. Χρειάζονται ζωντανές αχιβάδες, μικρού ως μέτριου μεγέθους.
Υλικά (6)
1,5 κιλό φρέσκες ζωντανές αχιβάδες, βουρτσισμένες και μουσκεμένες αποβραδίς σε θαλασσινό νερό για να φύγει η άμμος
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ανάλατο βούτυρο
2/3 φλ. ξηρό λευκό κρασί
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
1 μικρή καυτερή πιπεριά τεμαχισμένη
1 μεγάλη ντομάτα ζεματισμένη, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και τεμαχισμένη
600 γρ. σπαγέτι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ανάλατο βούτυρο
2/3 φλ. ξηρό λευκό κρασί
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά τη γεύση
1 μικρή καυτερή πιπεριά τεμαχισμένη
1 μεγάλη ντομάτα ζεματισμένη, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και τεμαχισμένη
600 γρ. σπαγέτι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις αχιβάδες σε μια μεγάλη χύτρα και τις ζεσταίνουμε σκεπασμένες, μέχρι να ανοίξουν (πετάμε όσες δεν άνοιξαν). Ξύνουμε τις αχιβάδες από τα όστρακα και τις βάζουμε σε ένα μπολ, ενώ περνάμε από τουλουπάνι το υγρό τους και το βάζουμε στο μπολ.2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι μέχρι να ασπρίσει αλλά να μην ροδίσει. Χοντροκόβουμε τις αχιβάδες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για 2 περίπου λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρασί και, μόλις εξατμισθεί, το βούτυρο, τον μαϊντανό, το πιπέρι μαύρο και την καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την τομάτα, τα υγρά από το μπολ, που κανονικά είναι αλμυρό και δεν χρειάζεται άλλο αλάτι. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη και αναμιγνύουμε με το ζυμαρικό.