Υλικά (4 μερίδες)
2 λίτρα νερό
3,5 φλτζ. νερό
1 κονσέρβα (250 g) αχιβάδες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ. λιγκουίνια ή σπαγγέτι
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές μαϊντανός κομμένος
3 σκελίδεs σκόρδο ψιλοκομμένες
1,5 κουταλάκι ξηρός βασιλικός
1/4 κουταλάκι θυμάρι ξηρό
λίγο πιπέρι
1/2 φλιτζ. κτυπητή κρέμα
1/4 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1/4 φλιτζ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές βούτυρο
1/4 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε 2 λίτρα συν 3,5 φλιτζ. νερό, το χυμό από τις αχιβάδες (που φυλάξαμε) και 1 κουταλιά αλάτι να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε βαθμηδόν το ζυμαρικό. Τα βράζουμε ξεσκέπαστα, ανακατεύοντας που και που, για 8-10 λεπτά και στραγγίζουμε.2. Στο μεταξύ λιώνουμε 2 κουταλιές βούτυρο σε μια κατσαρόλα των 2 λίτρων. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το μαϊντανό, το σκόρδο, το βασιλικό, το θυμάρι το πιπέρι και τις αχιβάδες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι οι αχιβάδες να ζεσταθούν.
3. Ζεσταίνουμε την κρέμα και τι κρασί σε μια κατσαρόλα του 1,5 λίτρου σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό. Τα ρίχνουμε στο μίγμα των αχιβάδων.
4. Μεταφέρουμε το καυτό ζυμαρικό σε μια ζεσταμένη πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά και σερβίρουμε.