Παίρνουμε τις φράουλες τις πλένουμε, τις αφήνουμε να στραγγίσουν και μετά τις πολτοποιούμε. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον πολτό με την ζάχαρη και αρχίζουμε τον βρασμό σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει. Λίγο πριν να είναι έτοιμη θα ρίξουμε την βανίλια και στο τέλος το χυμό λεμονιού να πάρει κάνα δυο βράσης. Η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη όταν θα πέφτει σαν παχύρευστη μάζα από το κουτάλι μας. Θα την βάλουμε κατευθείαν σε αποστειρωμένα βάζα, θα τα κλείσουμε και θα τα γυρίσουμε ανάποδα. Όταν κρυώσει είναι έτοιμη προς κατανάλωση.