Σαρλότ με μαρμελάδα φράουλα 5 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Σαρλότ με μαρμελάδα φράουλα
Η τελευταία συνταγή Σαρλότ που δίνω. Μια παραλλαγή της Σαρλότ πεντανόστιμη, ευωδιαστή και σχετικά εύκολη μιας και η κρέμα δεν είναι ακριβώς μπαβαρουάζ αλλά μια παραλλαγή της. Εύκολη και γρήγορη.
 
 

Υλικά

1 1/2 πακέτο σαβουαγιάρ ή σπιτικά
500 γρ. γάλα
50 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. ζάχαρη
9 κρόκοι αυγών
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε παχύρρευστη μορφή
1 βάζο μαρμελάδα φράουλα
2 καψούλια βανίλια
αμύγδαλο φιλέ ψημένο
καρύδι τριμμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα. Εν τω μεταξύ χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ, τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα, για να πάρουν την ιδία θερμοκρασία και οι κρόκοι, ανακατεύουμε καλά και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να σφίξει η κρέμα. Έπειτα ρίχνουμε και τη βανίλια. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις ζελατίνες αφού τις στραγγίσουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρουστά και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Όταν την βγάλουμε την ενσωματώνουμε στην παχύρρευστη κρέμα γάλακτος δηλ. (σαντιγί λίγο χτυπημένη, να μην είναι σφιχτή) ανακατεύοντας απαλά.
Καλύπτουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας, με αποσπώμενα τοιχώματα, σαβουαγιάρ τα οποία τοποθετούμε ακτινωτά. Θα χρειαστεί να τα λεπτύνουμε εκεί οπού συγκλίνουν, στο κέντρο της φόρμας κόβοντας τα λίγο δεξιά, λίγο αριστερά.
Κόβουμε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ στο ύψος της φόρμας και με αυτά καλύπτουμε τα τοιχώματα γύρω, γύρω. Αν δεν έχουμε φόρμα χρησιμοποιούμε ένα μπολ λίγο ψηλό, στη φωτογραφία που έχω στη συνταγή, επειδή δεν έχω φόρμα ειδική, το έκανα σε μπολ. Απλώς, θα στρώσετε μέσα στο μπολ μεμβράνη, για να μην κολλήσει η Σαρλότ και διαλυθεί. Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα της μαρμέλαδας και αλείφουμε με το πινέλο πάνω στα σαβουαγιάρ από τη μέσα πλευρά, στον πάτο και στα πλαγιά. Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα. Καλύπτουμε με σαβουαγιάρ από πάνω. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 7-8 ώρες.
Για να ξεφορμάρουμε ακουμπάμε μια ίσια πιατέλα πάνω στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε. Ανοίγουμε τη σούστα της φόρμας και αφαιρούμε το στεφάνι, προσέχοντας να μη χαλάσουμε τα σαβουαγιάρ. Αν το έχουμε σε μπολ απλώς αναποδογυρίζουμε πάνω στην πιατέλα και ξεφορμάρει εύκολα μονό του. Αφαιρούμε τις μεμβράνες. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα και τη ρίχνουμε πάνω στο γλυκό, να πάει παντού. Γαρνίρουμε στην κορυφή με αμύγδαλο φιλέ ψημένο και στα σαβουαγιάρ, γύρω γύρω, καρύδι τριμμένο.

Μπορούμε αν μας βολεύει να το κάνουμε και σε φόρμα για κέικ με στεφάνι και ελατήριο όμως.
1 αστέρια από 5 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες