Πλένουμε τα σύκα, καθαρίζουμε από το κοτσάνι, τα ανοίγουμε στη μέση και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα σε εναλλάξ στρωσεις με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Έπειτα προσθέτουμε τα γαρίφαλα και την κανέλα και βράζουμε τη μαρμελάδα μας χωρίς νερό (μόνο με τα υγρά που βγάλαν τα σύκα) ανακατεύοντας ασταμάτητα μέχρι να σφίξει καλά. Όταν είναι έτοιμη, ριχνουνε και το χυμό λεμόνι. Πριν κρυώσει τη μοιράζουμε σε βάζα και όταν κρυώσει, καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγο κονιάκ.