Υλικά (6 μερίδες)
1/3 φλ. κουκουνάρια
αλάτι χοντρό και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
500 γρ. ζυμαρικό πένες
650 γρ. σπανάκι μικρό, καλοπλυμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. τυρί ρικότα
1/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
αλάτι χοντρό και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
500 γρ. ζυμαρικό πένες
650 γρ. σπανάκι μικρό, καλοπλυμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. τυρί ρικότα
1/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Σε ένα ταψί απλώνουμε τα κουκουνάρια, τα ψήνουμε στον φούρνο, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να χρυσίσουν, περίπου για 6-8 λεπτά, και τα βάζουμε στην άκρη (εναλλακτικά τα καβουρδίζουμε στο τηγάνι). Στο μεταξύ βράζουμε το ζυμαρικό, στο οποίο προσθέτουμε το σπανάκι τα 2 τελευταία λεπτά, στραγγίζουμε και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Προσθέτουμε το λάδι, βάζουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε από πάνω τη ρικότα, λίγο αραιωμένη με 2-3 κουταλιές νερό από το ζυμαρικό, τα κουκουνάρια και την παρμεζάνα και σερβίρουμε.