Κοτόπουλο με σάλτσα κάσιους
Οι σάλτσες με ξηρούς καρπούς μπήκαν στην κουζίνα της βόρειας Ινδίας από τους Μογγόλους, τους ταξιδευτές που είχαν ίσως τη μεγαλύτερη σημαντική εξωτερική επίδραση στην ινδική κουζίνα. Το μογγολικό φαγητό, όπως είναι γνωστό αυτό το στυλ μαγειρικής, είναι περίφημο για πλούσιες αλλά λεπτές γεύσεις του.
Υλικά (4)
2 κρεμμύδια
2 κουταλιές τοματοπολτός
50 g κάσιους
1½ κουταλάκι γκαράμ μασάλα
1 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
1 κουταλάκι σκόνη τσίλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
? κουταλάκι σκόνη κουρκούμη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά κοινό γιαούρτι
2 κουταλιές φυτικό λάδι
1 κουταλιά φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο συν επί πλέον για το γαρνίρισμα
1 κουταλιά λευκές σταφίδες
450 γρ. στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα ή κόκκαλα κομμένα σε κύβους
175 γρ. λευκά στρογγυλά μανιτάρια
1? φλιτζ. νερό
2 κουταλιές τοματοπολτός
50 g κάσιους
1½ κουταλάκι γκαράμ μασάλα
1 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
1 κουταλάκι σκόνη τσίλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
? κουταλάκι σκόνη κουρκούμη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά κοινό γιαούρτι
2 κουταλιές φυτικό λάδι
1 κουταλιά φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο συν επί πλέον για το γαρνίρισμα
1 κουταλιά λευκές σταφίδες
450 γρ. στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα ή κόκκαλα κομμένα σε κύβους
175 γρ. λευκά στρογγυλά μανιτάρια
1? φλιτζ. νερό
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Τα τρίβουμε για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, τα κάσιους, το γκαράμ μασάλα, το λιωμένο σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και το γιαούρτι στο κρεμμύδι και τα δουλεύουμε για άλλο 1-1½ λεπτό.2. Σε ένα γουόκ, καράχι ή μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι, μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε το μίγμα κρεμμυδιού και μπαχαρικών από το μπλέντερ. Σιγοτηγανίζουμε ανακατεύοντας συχνά για περίπου 2 λεπτά χαμηλώνοντας κι άλλο τη φωτιά, αν χρειάζεται.
3. Προσθέτουμε το φρέσκο κόλιαντρο, τις σταφίδες και το κοτόπουλο και τηγανίζουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ρίχνουμε ακριβώς την ορισμένη ποσότητα νερού και αφήνουμε να σιγοβράσει. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχουμε αν το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί τελείως και η σάλτσα είναι παχύρρευστη. Μαγειρεύουμε λίγο ακόμη, αν χρειάζεται.
4. Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια ζεσταμένη πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο κόλιαντρο.
5. Σερβίρουμε με απλό βρασμένο ρύζι αν θέλουμε.