Σαλάτα panzanella
Μια χωριάτικη ιταλική σαλάτα που γίνεται με χτεσινό, κρουστό ψωμί, φρέσκες ντομάτες και τυρί μοτσαρέλα.
Υλικά
6 φλιτζ. χτεσινό χωριάτικο ψωμί κομμένο σε μπουκιές
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
4 μέτρια ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
3/4 φλιτζ. κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
10 φύλλα βασιλικού σχισμένα
1/2 φλιτζ. πράσινες ελιές ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση
1 φλιτζ. φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε μπουκιές
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
4 μέτρια ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
3/4 φλιτζ. κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
10 φύλλα βασιλικού σχισμένα
1/2 φλιτζ. πράσινες ελιές ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση
1 φλιτζ. φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε μπουκιές
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το ψωμί με το 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Απλώνουμε το ψωμί σε ένα ταψί και το φρυγανίζουμε στον φούρνο μέχρι να χρυσίσει, περίπου για 5-10 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
3. Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί το 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι. Αναμιγνύουμε απαλά το ψωμί, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τον βασιλικό, τις ελιές και τη μοτσαρέλα. Αναμιγνύουμε με τη βινεγκρέτ και το αφήνουμε για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.