Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. λιγκουίνια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2-3 ξηρά κόκκινα τσίλι ψιλοκομμένα ή 2 πράσινες καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (προαιρετικό)
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
1/3 φλιτζάνι χυμός ταμαρίνδης
1/4 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά σκούρα σόγια σος
1 κουταλιά σος ψαριού
1/4 κουταλιά αλάτι
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε το τσίλι με τα κρεμμύδια στο λάδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να και να ξεροψηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το χυμό ταμαρίνδης, το νερό, τη σος ψαριού, τη σόγια σος και το αλάτι. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Περιμένουμε 5-10 λεπτά για να κρυώσει κατά τι.2. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το απλώνουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Το περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.