Κριθαράκι στο φούρνο με θαλασσινά και φέτα 17 ψήφοι

Κριθαράκι στο φούρνο με θαλασσινά και φέτα
 
 

Υλικά (6 μερίδες)

3/4 φλιτζ. κριθαράκι (1 3/4 φλιτζ. βρασμένο)
500 γρ. λευκό ψάρι, φιλέτο ή φέτα
1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζ. κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα των 800 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1 κουταλάκι ζάχαρη
3/4 κουταλάκι ιταλικό μίγμα μυρωδικών
1/4 ως 1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι μαύρο κοπανιστό
250 γρ. γαριδούλες βρασμένες
2 κουταλιές μαϊντανός τεμαχισμένος
100 γρ. τυρί φέτα νοστιμισμένο με βασιλικό και ντομάτα λιαστή

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 205°C.
2. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το βάζουμε στην άκρη.
3. Αφαιρούμε πέτσες και κόκκαλα από το ψάρι, το κόβουμε σε κύβους των 2 εκ. και το βάζουμε στην άκρη.
4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα των 25-30 εκ. κατάλληλη για φούρνο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προ-σθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Χύνουμε τις ντομάτες και τον ζωμό κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ρίχνουμε ανακατεύοντας τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ξεσκέπαστο για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. (Η σάλτσα μπορεί να παρασκευαστεί μια μέρα πριν. Την κρυώνουμε, την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Την ξαναζεσταίνουμε για να συνεχίσουμε.)
5. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το κρι-θαράκι και το ψάρι στη σάλτσα. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 8 λεπτά. Απαλά διπλώνουμε τις γαρίδες και τον μαϊντανό μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω τη φέτα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο, ξεσκέπαστο, για 8-10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να κοχλάσει και να γίνει το ψάρι. Αφήνουμε 5 λεπτά πριν σερβί-ρουμε.

Σημ.: Aντί για λευκό ψάρι και γαρίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 200 γρ. τόνο από κονσέρβα σε νερό. Κατά τις οδηγίες της παραγράφου 4, προσθέτουμε τον τόνο στη σάλτσα με το κριθαράκι. Ψήνουμε για 8 λεπτά σκεπασμένο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά.

Σημ.: Aντί για λευκό ψάρι και γαρίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 200 γρ. τόνο από κονσέρβα σε νερό. Κατά τις οδηγίες της παραγράφου 4, προσθέτουμε τον τόνο στη σάλτσα με το κριθαράκι. Ψήνουμε για 8 λεπτά σκεπασμένο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά.
2 αστέρια από 17 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες