Καλαμάρια με ελιές 3 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Καλαμάρια με ελιές
Μια νοστιμότατη, παραδοσιακή και δοκιμασμένη συνταγή που θα σας ξετρελάνει. Καλαμάρια με ελιές πράσινες και κόκκινο κρασί.
 
 

Υλικά (6)

700 γρ. καλαμάρια (κομμένα σε κομμάτια)
1 μεγάλο κρεμμύδι(ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο(λιωμένη)
1 μεγάλη ώριμη τομάτα (ψιλοκομμένη)
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί κόκκινο ξηρό
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
μισή κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
μισή κούπα πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι ξαλμυρισμένες
1/2 κιλό νερό
300 γρ. λάδι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα καλαμάρια. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους και τα σβήνουμε με το κρασί. Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε την ψιλοκομμένη τομάτα, το αλάτι και τα καρυκεύματα. Τέλος το νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τις ελιές και το αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή και λίγο περισσότερο έως να μαλακώσουν καλά τα καλαμάρια. 1 λεπτό πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τον μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Αν θέλουμε να μαλακώσουμε τα καλαμάρια πριν το βράσιμο, τα βάζουμε στο σουρωτήρι με 1 κουταλάκι σόδα. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα τα ξεπλένουμε από τη σόδα με μπόλικο νερό και τα σουρώνουμε. Τότε όμως μειώνουμε την ποσότητα του νερού στο φαγητό μας γιατί δεν χρειάζεται τόσο βράσιμο αφού είναι μαλακά τα καλαμάρια ήδη.
1 αστέρια από 3 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες