Σαλάτα από καλαμάρια (Ινδονησία)
Μια σαλάτα με πολύ χαμηλά λιπαρά (2.2 γρ.), καθώς δεν έχει διόλου λάδι.
Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και ψιλοκομμένες (1 κουταλιά)
2-3 μικρά κόκκινα τσίλι ξεσποριασμένα και κομμένα (1/2 κουταλάκι)
1 φλιτζάνι κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
3 κουταλιές χυμός λάιμ
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας σχισμένα
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα κόλιαντρου σχισμένα
2 κουταλιές ανατολίτικη σως ψαριού
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 μεγάλα φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση
1. Βάζουμε 6 φλιτζάνια νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Κόβουμε το σώμα των καλαμαριών σταυρωτά σε φέτες των 2,5 εκ. και τα πόδια σε μήκη 5 χιλ. και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό και τα μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που,ακριβώς μέχρι το σημείο που το νερό θα ξαναπάρει βράση (δεν παραβράζουμε, αλλιώς το καλαμάρι σκληραίνει και γίνεται σαν λάστιχο.) Στραγγίζουμε αμέσως.2. Αναμιγνύουμε τα λοιπά συστατικά εκτός από το μαρούλι σε ένα μπολ σερβιρίσματος, που να χωράει τα καλαμάρια. Ρίχνουμε τα καυτά στραγγισμένα καλαμάρια και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα βάζουμε στην άκρη για 10 λεπτά τουλάχιστο (το καλύτερο είναι να μαριναριστούν για 24 ώρες) ανακατεύοντας που και που, ώστε να αναμιχθούν οι γεύσεις. Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
3. Σερβίρουμε πάνω στα φύλλα μαρουλιού.