Κέικ με πράσο
Τώρα που υπάρχουν πολλά λαχανικά και είναι και νόστιμα λόγω εποχής καλό είναι να το εκμεταλευτούμε. Η συνταγή που θα δώσω είναι λίγο ασυνήθιστη αλλά πιστέψτε με αξίζει ο κόπος.
Υλικά (8)
320 γρ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά μπύρας
2 αυγά
100 γρ. φυτίνη
8 κουταλιές γάλα
350 γρ. πράσο
100 γρ. τυρί έμενταλ
100 γρ. μπέικον
1 κουταλιά τριμμένο δενδρολίβανο
φυτίνη και αλεύρι για τη φόρμα
αλάτι και πιπέρι
20 γρ. μαγιά μπύρας
2 αυγά
100 γρ. φυτίνη
8 κουταλιές γάλα
350 γρ. πράσο
100 γρ. τυρί έμενταλ
100 γρ. μπέικον
1 κουταλιά τριμμένο δενδρολίβανο
φυτίνη και αλεύρι για τη φόρμα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 2 κουταλιές κοφτές αλεύρι με 5 κουταλιές χλιαρό νερό. Αφήστε το προζύμι να φουσκώσει περίπου 40 λεπτά. Καθαρίστε το πράσο κόψτε το σε μικρές ροδέλες και μαράνετέ το περίπου μέχρι να λιώσει με 2 κουταλιές φυτίνη σε χαμηλή φωτιά. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να κρυώσει.2. Ροδίστε το μπέικον ψιλοκομμένο. Βάλτε σε ένα μπολ τα αυγά, χτυπήστε τα λίγο, προσθέστε το προζύμι την υπόλοιπη φυτίνη λιωμένη και χλιαρή και ζυμώστε προσθέτοντας λίγο λίγο και εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι και το χλιαρό γάλα. Ζυμώστε με δύναμη τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιογενής και ελαστική.
3. Προσθέστε το πράσο, το τυρί σε κύβους, το μπέικον και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
4. Αλείψτε με αρκετή φυτίνη μια μεγάλη φόρμα για κέικ και πασπαλίστε την με αλεύρι ανακατεμένο με δενδρολίβανο.
Ξεφουσκώστε τη ζύμη βάλτε τη στη φόρμα και αφήστε τη σε χλιαρό μέρος μέχρι να ξαναφουσκώσει.
5. Ψήστε το κέικ για μιάμιση ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 -180 βαθμούς.
Αφήστε το να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και σερβίρετέ το κρύο.