Υλικά (4-6 μερίδες)
85 γρ. ντομάτες λιαστές (περίπου 1 φλιτζ.), όχι από βαζάκι με λάδι.
500 γρ. χτένια
500 γρ. πένες ή πεταλούδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1 φλιτζ. κουκουνάρια, ψημένα μέχρι να ροδίσουν
2 φλιτζ. παχιά κρέμα
1 φλιτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
1 φλιτζ. σάλτσα πέστο (βασιλικού)
Εκτέλεση
1. Σε ένα μικρό πυρίμαχο μπολ, βάζουμε βραστό νερό, αρκετό για να καλύψει τις τομάτες και τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τις ντομάτες, πετάμε το νερό και τις ψιλοκόβουμε.2. Στο μεταξύ, αφαιρούμε από τα χτένια τους σκληρούς πλευρικούς μυς, αν χρειάζεται, και τα κόβουμε στα δύο, αν είναι μεγάλα. Σε μια κατσαρόλα των 5 λίτρων ρίχνουμε 5 λίτρα αλατισμένο νερό για να βράσουμε το ζυμαρικό.
3. Σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ώσπου να κάψει, αλλά να μην καπνίσει και σοτάρουμε τα χτένια, μέχρι να γίνουν ωχρά ρόδινα στις άκρες και να βράσουν, από 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Tα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τα διατηρούμε ζεστά και σκεπασμένα.
4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στο λάδι που απομένει στην κατσαρόλα και τα τηγανίζουμε σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει, ώσπου να μείνουν περίπου 3 κουταλιές. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τις τομάτες και την κρέμα και τα αφήνουμε μόλις να πάρει βράση. Ρίχνουμε ανακατεύοντας την παρμεζάνα και το pesto και το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τα χτένια.
5. Βράζουμε το ζυμαρικό και το στραγγίζουμε. Επαναφέρουμε το ζυμαρικό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μίγμα με τα χτένια, ανακατεύοντας απαλά για να αναμιχθούν.