Πέννες Σικελίας με σάλτσα από τομάτα και ελιές
Η σάλτσα αυτή είναι παράδειγμα του πόσο εύκολα μπορούμε να δημιουργήσουμε πεντανόστιμες και υγιεινές
σάλτσες χωρίς τη χρήση λίπους. Αντί να σοτάρουμε τα συστατικά σε ελαιόλαδο ή βούτυρο, τα «ιδρώνουμε»
μέσα σε ένα άπαχο υγρό. Στη συνέχεια μειώνοντας αργά το υγρό σε χαμηλή φωτιά, αφήνουμε την έντονη γεύση
της ελιάς και του πορτοκαλιού να ενταθούν ακόμη περισσότερο, σε ένα πάρα πολύ γεμάτο πιάτο και όμως
τελείως άπαχο!
σάλτσες χωρίς τη χρήση λίπους. Αντί να σοτάρουμε τα συστατικά σε ελαιόλαδο ή βούτυρο, τα «ιδρώνουμε»
μέσα σε ένα άπαχο υγρό. Στη συνέχεια μειώνοντας αργά το υγρό σε χαμηλή φωτιά, αφήνουμε την έντονη γεύση
της ελιάς και του πορτοκαλιού να ενταθούν ακόμη περισσότερο, σε ένα πάρα πολύ γεμάτο πιάτο και όμως
τελείως άπαχο!
Υλικά (4-6 μερίδες)
500 γρ πέννες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας (ξηρό ή 650 γρ φρέσκο)
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια κίτρινα κομμένα σε λεπτές φέτες κατά μήκος
1φλιτζ ξηρό λευκό κρασί
4 φλιτζ τομάτες κομμένες ή 1 κιλό από κονσέρβα κομμένες σε κύβους
1 φλιτζ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια και κομμένες σε φέτες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 φλιτζ βασιλικός φρέσκος κομμένος
αλάτι και πιπέρι μαύρο κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει. Σιγοβράζουμε μέχρι τα κρεμμύδια σχεδόν να λιώσουν, περίπου 15-20 λεπτά.2. Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις τομάτες, τις ελιές, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μισό βασιλικό. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι η σάλτσα να γίνει ελαφρά παχύρρευστη. Προσθέτουμε αλάτι, αν θέλουμε.
3. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό, προθερμασμένο μπολ σερβιρίσματος. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα, τον υπόλοιπο βασιλικό και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.