Υλικά (4-6 μερίδες)
500 γρ. πένες, ριγκατόνι, βίδες ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
3 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
από 1 κουταλάκι αλάτι και πιπέρι
100 γρ. τόνος από κονσέρβα με νερό
50 γρ. λιαστές ντομάτες ξηρές ψιλοκομμένες
25 γρ. μελιτζάνα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη
25 γρ. κολοκυθάκια αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
50 γρ. αρωματικό μανιτάρι, πορσίνι ή λευκό κινέζικο, αποξηραμένο και ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι θυμάρι ξηρό
Εκτέλεση
1. Ρίχνουμε όλα μαζί τα αποξηραμένα χορταρικά σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό για 15 λεπτά περίπου.2. Στο μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον τόνο και τηγανίζουμε για 5 λεπτά περίπου, Ρίχνουμε τα ενυδατωμένα χορταρικά με λίγο από το νερό τους φυλάγοντας το υπόλοιπο. Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ρίχνοντας και από το νερό που φυλάξαμε, αν η σάλτσα στεγνώσει πολύ, για 10 λεπτά περίπου. Στο τέλος ρίχνουμε το θυμάρι, και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη.
3. Παράλληλα βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό. Το ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.