Υλικά (6 μερίδες)
500 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε κομμάτια των 2,5 εκ.
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε φέτες των 2,5 εκ.
1 μελιτζάνα κομμένη σε κομμάτια των 2,5 εκ.
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 φλιτζ. μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια βασιλικός
2 κουταλιές ρίγανη
1/4 φλιτζ. τοματοπολτός
800 γρ. ντοματάκια λιωμένα με το χέρι χωρίς το ζωμό τους
2 κουταλάκια ζάχαρη
500 γρ. πένες ή τσίτι
1,5 φλιτζ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1/3 φλιτζ. νερό από το ζυμαρικό
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Σοτάρουμε στο λάδι τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τη μελιτζάνα, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το βασιλικό και τη ρίγανη, μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τον τοματοπολτό, τις λιωμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.2. Βράζουμε το ζυμαρικό φυλάγοντας 1/3 φλιτζ. από το νερό του και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το νερό που φυλάξαμε στο μίγμα των λαχανικών. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το ζυμαρικό και το μισό τυρί.
3. Μεταφέρουμε το σύνολο σε ένα πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί, σκεπάζουμε με φύλλο αλουμινίου και ψήνουμε στους 175οC για 30 λεπτά ή μέχρι να κοχλάσει. Το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.