Ξιφίας ψητός με σάλτσα ελιάς
Μια πικάντικη σάλτσα που είναι φοβερή και για ζυμαρικό. Για δυο άτομα απλά
διπλασιάζουμε τη σάλτσα και την αναμιγνύουμε με 250 γρ φρεσκοβρασμένο ζυμαρικό.
διπλασιάζουμε τη σάλτσα και την αναμιγνύουμε με 250 γρ φρεσκοβρασμένο ζυμαρικό.
Υλικά (4 μερίδες)
1/3 φλιτζ ελιές πράσινες από άλμη ξεσποριασμένες και κομμένες
1/3 φλιτζ ελιές μαύρες από άλμη ξεσποριασμένες και κομμένες
1/4 φλιτζ πιπεριές κόκκινες ψητές από βαζάκι κομμένες
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 φιλέτα αντσούγας ψιλοκομμένα
2 κουταλάκι κάπαρη στραγγισμένη
1 κουταλιά κόκκινο ξύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 φέτες ξιφία των 180-200 γρ η κάθε μια (πάχους 2 εκ. περίπου)
Εκτέλεση
1. Αναμιγνύουμε τις ελιές, τις ψητές πιπεριές, το μαϊντανό, τις αντσούγες, την κάπαρη, το ξύδι και το σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Ρίχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά λάδι και βάζουμε αλατοπίπερο. Αφήνουμε να μείνει για 1 ώρα. (Μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη. Την παγώνουμε σκεπασμένη. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.)2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205οC. Βάζουμε τον ξιφία σε ένα μεγάλο ταψί και τον αλείφουμε και από τις δυο μεριές με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι. Βάζουμε αλατοπίπερο. Ψήνουμε τον ξιφία μέχρι μόλις να γίνει, περίπου για 10 λεπτά. Τον μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ελιάς και σερβίρουμε.