Μπακαλιαροσαλάτα βενετσιάνικη με πατάτες
Μια δροσερή σαλάτα, παλιότερα μόνο καλοκαιριάτικη (που τα αμπελοφάσουλα ήταν στην εποχή τους), στις μέρες για όλο το χρόνο χάρη στα κατεψυγμένα λαχανικά.
Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος
1 σκελίδα σκόρδο
1 φέτα λεμονιού
2 φιλέτα αντσούγας
1 δαφνόφυλλο
2 μέτριες πατάτες
300 γρ. αμπελοφάσουλα (κάνει και κατεψυγμένα)
1 ματσάκι μαϊντανός
1 κουταλιά κάπαρη ξεπλυμένη
1/4 φλιτζ. ελιές μαύρες ξεσποριασμένες
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
1 σκελίδα σκόρδο
1 φέτα λεμονιού
2 φιλέτα αντσούγας
1 δαφνόφυλλο
2 μέτριες πατάτες
300 γρ. αμπελοφάσουλα (κάνει και κατεψυγμένα)
1 ματσάκι μαϊντανός
1 κουταλιά κάπαρη ξεπλυμένη
1/4 φλιτζ. ελιές μαύρες ξεσποριασμένες
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια πλάτους 5 εκ. περίπου. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 5 εκ. κρύο νερό, το λεμόνι και το δαφνόφυλλο. Αφήνουμε να πάρει βράσει και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μετά στραγγίζουμε τα κομμάτια και φιλτράρουμε μερικές κουταλιές από τον ζωμό.2. Βράζουμε, ή καλύτερα ατμίζουμε, τις πατάτες χωριστά μέχρι που ένα πιρούνι να τις τρυπάει εύκολα, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μπουκιές.
3. Βράζουμε τα αμπελοφάσουλα σε ελαφρά αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν, όχι όμως πολύ μαλακά.
4. Ξεφλουδίζουμε τη σκελίδα σκόρδου και την ψιλοκόβουμε μαζί με τα φιλέτα αντσούγας, την κάπαρη και τον μαϊντανό. Βάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ζωμό ψαριού, αλάτι και πιπέρι. Αναμιγνύουμε καλά.
5. Ανακατεύουμε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο και τα αμπελοφάσουλα σε ένα μπολ σαλάτας, προσθέτουμε τις ελιές και τη σάλτσα, αναμιγνύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Πηγαίνει με λευκό, ξηρό κρασί.