Καθαρίζουμε τα βερίκοκα και τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή τα βάζουμε ολόκληρα όπως είναι στην κατσαρόλα, εννοείται χωρίς το κουκούτσι. Αφού τα ζυγίσουμε, βάζουμε και την ανάλογη ζάχαρη. Αν είναι 1 κιλό τα βερίκοκα, 1 κιλό ζάχαρη θα βάλουμε. Στην αρχή βάζουμε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στο μισό. Ανακατεύουμε συνέχεια και λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, ρίχνουμε την βανίλια και στο τέλος το λεμόνι. Βάζουμε αμέσως σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά, γυρνάμε ανάποδα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.