Λιγκουίνια με γαρίδες και κρεμά από ντομάτες λιαστές 2 ψήφοι

Λιγκουίνια με γαρίδες και κρεμά από ντομάτες λιαστές
Ένα έξοχης γεύσης πιάτο, ιδίως αν έχουμε φρέσκιες γαρίδες.

 
 

Υλικά (4 μερίδες)

1 βαζάκι ντομάτες λιαστές σε λάδι (150 γρ. καθαρό βάρος και περίπου 120 γρ. λάδι)*.
3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
500 γρ. γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
5 κρεμμυδάκια φρέσκα με μέρος από το πράσινο κομμένα σε λεπτές φέτες
1,5 κουταλιά φρέσκος βασιλικός ή 1 κουταλάκι ξηρός
1 πιπέρι λευκό
1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
3/4 φλιτζ. ξηρό μαρτίνι ή βερμούτ
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
500 γρ λιγκουίνια ή σπαγέτι
1 κουταλάκι ζάχαρη μαύρη (αν χρειάζεται)
Τριμμένη παρμεζάνα ή/και φρέσκος βασιλικός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες, φυλάγοντας το λάδι τους, και τις λιώνουμε στο μπλέντερ.
2. Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές λάδι από τις τομάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες και σοτάρουμε ανακατεύοντας, ώσπου οι γαρίδες να ασπρίσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι.
3. Βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, το βασιλικό, τις ντομάτες, το πιπέρι, το ζωμό, το μαρτίνι και την κρέμα. Το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, ώσπου το μίγμα να μειωθεί σε 1,5 φλιτζ περίπου (περίπου 10 λεπτά). Αν οι ντομάτες το κάνουν ξινό, προσθέτουμε τη ζάχαρη.
4. Επαναφέρουμε τις γαρίδες στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν καλά (αν χρησιμοποιούμε μεγάλες γαρίδες, τις βγάζουμε και πάλι και τις βάζουμε για γαρνίρισμα στα πιάτα).
5. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε τα λιγκουίνια και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τους. Τα αναμιγνύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε με παρμεζάνα και βασιλικό κατά την προτίμηση.
2 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες