Υλικά (2 μερίδες)
150 γρ. κριθαράκι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
400 ml ζωμός κρέατος
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη (χωρίς την φλούδα)
μερικές στάλες χυμός λεμονιού
δυοσμαρίνη (lemon grass) από κονσέρβα
τσάιβς (σχοινόπρασο) ψιλοκομμένο
αλάτι ψιλό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τριμμένο τυρί, προαιρετικώς
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρώς και ροδίζουμε για 2-3 λεπτά.2. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και καβουρδίζουμε το ζυμαρικό για 2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό, αναμειγνύουμε και ρίχνουμε ξανά τον ζωμό κρέατος τμηματικά, μόλις απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα. Προσθέτουμε στο μεταξύ την ντομάτα και αναμειγνύουμε. Ύστερα από 10-12 λεπτά το κριθαράκι είναι χυλωμένο και έτοιμο.
3. Προσθέτουμε τη δυοσμαρίνη και μερικές στάλες λεμονιού, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να ξεκουραστεί το κριθαράκι για 7-10 λεπτά.
4. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το σχοινόπρασο, και σερβίρουμε αμέσως.