Υλικά (8 μερίδες)
αντικολλητικό σπρέι από φυτικό λάδι
1,5 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1/3 φλιτζ. ντομάτες λιαστές κομμένες (όχι από λάδι)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο (ή κοινά στρογγυλά) καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
3 φλιτζ. πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά σκόρδο κομμένο
4 φλιτζ. φρεσκοβρασμένα κριθαράκι (περίπου 1 1/3 φλιτζ. άβραστο)
1/4 φλιτζ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή 1 κουταλιά ξηρού
2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Ψεκάζουμε ή αλείφουμε με το φυτικό λάδι ένα πυρέξ διαστάσεων 30x30x5 εκ.2. Βάζουμε το ζωμό και τις ντομάτες μόλις να πάρουν βράση σε μια μικρή βαριά κατσαρόλα. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
3. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε λάδι σε μια μεγάλη αντικολλητική χύτρα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το πράσο και το σκόρδο. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, ανακατεύοντας που και που, για περίπου 12 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φωτιά. Αναμιγνύουμε με το βρασμένο κριθαράκι, το βασιλικό, το ξύδι, τις ντομάτες και το ζωμό. Βάζουμε αλατοπίπερο. Τα μεταφέρουμε στο πυρέξ, τα σκεπάζουμε με φύλλο αλουμινίου και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
4. Το σερβίρουμε ζεστό.