Γαλλικό κρουασάν βουτύρου με κρεμά αμυγδάλου 37 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Γαλλικό κρουασάν βουτύρου με κρεμά αμυγδάλου
Πέρσι τον Αύγουστο ήμασταν παρέα 5 ατόμων στο Παρίσι. Ενώ φάγαμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο μας μαγευτήκαμε από τις υπέροχες ευωδιές των αρτοσκευασμάτων ενός Αρτοζαχαροπλαστείου. Κοιτάξαμε την ταμπέλα "Μarie's patisserie boulangerie". Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μπω μέσα. Είχε καταπληκτικά πρωτότυπα γλυκά άλλα μου κίνησε την περιέργεια ένα πανέρι με κάτι μεγάλα κρουασάν που μοσχοβολούσαν βούτυρο. Και μου κίνησε την περιέργεια γιατί μόλις τα είχαν βγάλει και ήταν ζεστά. Κομμένα στη μέση, γεμισμένα με κρέμα που είχε ξεχειλίσει ελαφρώς έτσι για να είναι και πιο λαχταριστά, πασπαλισμένα με άχνη και αμύγδαλο φιλέ. Φυσικά αν και χορτάτος αγόρασα ένα να δοκιμάσω. Η κρέμα ήταν αμυγδάλου. Τί ονειρεμένη γεύση; Τί άρωμα ήταν αυτό; Έκλεισα τα μάτια μου και το απόλαυσα. Πήρα άλλο ένα. Πώς έδενε το άρωμα του βουτύρου με το άρωμα του αμυγδάλου! Βαρυστομάχιασα, αλλά το ευχαριστήθηκα. Δεν πήρα τη συνταγή, αλλά μου είπαν μόνο τον τρόπο παρασκευής. Τα υπόλοιπα θα σας τα πω εγώ.
 
 

Υλικά

Για τη ζύμη κρουασάν:
15 γρ. ξερή μαγιά
250 γρ. χλιαρό γάλα
500 γρ. αλεύρι δυνατό
70 γρ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού με + 1 κ.γ. ζάχαρη για το άλειμμα

Για την κρέμα:
400 γρ βούτυρο αγελαδινό
50 γρ. αμυγδαλόσκονη
20 γρ. κορν φλάουρ
70 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
20 ml ρούμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνουν χυλός και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5' να διογκωθεί το μείγμα. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς γάλακτος. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να γίνει ένα ζυμάρι. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40' να διογκωθεί.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγουμε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Σκορπίζουμε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνουμε στα τρία. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζουμε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνουμε στα τρία. Ανοίγουμε πάλι φύλλο, σκορπίζουμε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνουμε και ξανανοίγουμε φύλλο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη. Διπλώνουμε πάλι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αν θέλουμε τη βάζου με στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιούμε.

Για την κρέμα:
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει καλά και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και αφού απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το ρούμι. Τέλος ρίχνουμε το κορν φλάουρ και την αμυγδαλόσκονη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και διπλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο 3 φορές. Στο τέλος την ανοίγουμε σε 1 φύλλο και κόβουμε οριζόντιες λωρίδες. Τις κόβουμε σε ζίγκ ζαγκ και σχηματίζουμε φαρδιά σχετικά μεγάλα τρίγωνα. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή τραβώντας το ελαφρά μια και είναι ελαστικό και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Εκεί τα κάνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα κρουασάν. Ρίχνουμε λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζουμε. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.
Έπειτα τα ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τα κόβουμε στα 2 μέχρι τέλος, γεμίζουμε με κρέμα και καπακώνουμε. Ξαναφουρνίζουμε για 3' ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και τα τρώμε χλιαρά ή και κρύα, αφού πασπαλίσουμε με ελάχιστη άχνη.
2 αστέρια από 37 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες