Linzer torte (τάρτα με αμύγδαλα και μαρμελάδα βατόμουρο)
Πρόκειται για άλλη μια συνταγή διεθνούς ζαχαροπλαστικής. Ένα ακόμα Αυστριακό γλυκό που δίνω τύπου τάρτας που ξετρελαίνει.
Υλικά (10-12 μερίδες)
4 βραστούς κρόκους αυγών
300 γρ. αλεύρι
300 γρ. άχνη
300 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
2 αυγά
250 γρ βούτυρο
30 γρ. μαύρο ρούμι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. νερό
150-200 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
Για τη μαρμελάδα:
500 γρ. Βατόμουρα
500 γρ. Ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι
300 γρ. άχνη
300 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
2 αυγά
250 γρ βούτυρο
30 γρ. μαύρο ρούμι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. νερό
150-200 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
Για τη μαρμελάδα:
500 γρ. Βατόμουρα
500 γρ. Ζάχαρη
Εκτέλεση
Τρίβουμε τους 4 κρόκους αυγών ώστε να γίνουν σκόνη και τους ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές. Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να σφίξει. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας, το βγάζουμε από το ψυγείο και το απλώνουμε με τον πλάστη ζαχαροπλαστικής πάνω στη μεμβράνη για να μη κολλήσει, σε πάχος 1 εκ. Παίρνουμε μια φόρμα τάρτας στρόγγυλη 35 εκατοστών ή ένα τετράγωνο ταψί 23Χ23 εκ. Το βάζουμε ανάποδα πάνω στη ζύμη και κόβουμε τον πάτο. Το κάτω μέρος τις τάρτας δηλαδή. Βουτυρώνουμε μετά το ταψί και βάζουμε μέσα το κάτω μέρος της τάρτας. Εφάπτεται αμέσως πάνω από αυτό απλώνουμε τη μαρμελάδα και αφήνουμε 1 εκ. περιφερειακά χωρίς μαρμελάδα. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε μπαστούνια τα οποία τοποθετούμε διαγώνια και γύρω γύρω. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς για1 ώρα.Τη μαρμελάδα τη βράζουμε μέχρι να σφίξει καλά. Ολόκληρα βατόμουρα και η ζάχαρη να βράσουν μαζί.