Αυγά του γαμπρού 5 ψήφοι

Αυγά του γαμπρού
Το πιάτο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από έναν επίδοξο γαμπρό που επιθυμούσε διακαώς να εντυπωσιάσει τη μέλλουσα πεθερά του εφευρίσκοντας μια καινούργια συνταγή βασισμένη στο μοναδικό πιάτο που ήξερε να φτιάχνει, δηλ. τα βραστά αυγά. Αν και απλό, είναι φοβερά νόστιμο.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

30 ml/2 κουταλιές φυτικό λάδι
6 ασκαλώνια κομμένα σε λεπτές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
6 φρέσκα κοκκινα τσίλι κομμένα σε φέτες
Λάδι για βαθύ τηγάνισμα
6 αυγά σφιχτοβρασμένα και ξεφλουδισμένα
Φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα
Κλαράκια από φρέσκο κόλιαντρο για γαρνίρισμα

Για τη σάλτσα:
75 γρ./6 κουταλιές φοινικοζάχαρη
75 ml/5 κουταλιές ταϊλανδέζικη σος ψαριού
90 ml/6 κουταλιές χυμός ταμαρίνδης

Εκτέλεση

1. Για τη σάλτσα, βάζουμε τη ζάχαρη, τη σος ψαριού και το χυμό ταμαρίνδης σε ένα κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρει βράση ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη, σος ψαριού ή χυμό ταμαρίνδης, αν χρειάζεται. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ.
2. Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε τα ασκαλώνια, το σκόρδο και τα τσίλι για 5 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
3. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ στους 190°C ή μέχρι ένα κομματάκι ψωμιού βαλμένο στο λάδι, να ροδίζει σε περίπου 45 δευτερόλεπτα. Τηγανίζουμε τα αυγά στο καυτό λάδι για 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν σκούρα χρυσαφιά. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας. Κόβουμε τα αυγά στα τέσσερα και τα απλώνουμε πάνω σε ένα στρώμα από φύλλα σαλάτας. Ρίχνουμε από πάνω τη σος και πασπαλίζουμε με το μίγμα από τα ασκαλώνια. Γαρνίρουμε με τα κλαράκια κόλιαντρου και σερβίρουμε αμέσως.
3 αστέρια από 5 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες