Βιεννέζικο κρουασάν
Μια και ζητήσατε συνταγή για ένα καλό Βιεννέζικο κρουασάν σας δίνω αυτήν την απλή.
Υλικά
450 γρ. αλεύρι δυνατό
30 γρ. ξηρή μαγιά
4 αυγά
60 γρ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
360 γρ. βούτυρο
100 γρ. γάλα, χλιαρό κι ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω το οποίο προσθέτουμε ζυμώνοντας ώστε να έχουμε ένα μαλακό εύπλαστο ζυμάρι
30 γρ. ξηρή μαγιά
4 αυγά
60 γρ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. αλάτι
360 γρ. βούτυρο
100 γρ. γάλα, χλιαρό κι ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω το οποίο προσθέτουμε ζυμώνοντας ώστε να έχουμε ένα μαλακό εύπλαστο ζυμάρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε 120 γρ. αλεύρου με τη μαγιά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός. Τον αφήνουμε για λίγο να διογκωθεί. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει καλά. Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίγουμε μια γούβα στη μέση, ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειάζεται λίγο ακόμη γάλα προσθέτουμε ζεστό ζυμώνοντας. Αν πάλι κολλάει βρέχουμε τα χέρια μας σε ζεστό γάλα για να μην κολλάνε και ζυμώνουμε πολύ. Να γίνει μια λεία ζύμη που αν την κόψουμε να μην έχει τρύπες μέσα.Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διογκωθεί σκεπασμένη με νάιλον για να μην ξεραθεί. Όταν φουσκώσει την κάνουμε φύλλο 1/2 εκατοστού και το κόβουμε σε λωρίδες οριζόντια. Τις κόβουμε ισομετρικές ζιγκ ζαγκ ώστε να σχηματιστούν τρίγωνα. Τυλίγουμε τα τρίγωνα, τα γυρίζουμε σε σχήμα ημισελήνου και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε ένα κρόκο αυγού με λίγο γάλα και με αυτό το μείγμα αλείφουμε τα κρουασάν. Έπειτα τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν και ροδίσουν.