Σουτζουκάκια με ρεβίθια
Μια νηστίσιμη συνταγή αρκετά παλιά που δεν την έφτιαξα ποτέ γιατί τα παιδιά μου δεν αγαπούσαν τα ρεβύθια. Τώρα που μεγάλωσαν όμως τρελαίνονται.
Υλικά (4 μερίδες)
1/2 κιλό ρεβύθια ξεφλουδισμένα
λίγο αλάτι
2-3 ντομάτες μικρές
3 σκελίδες σκόρδου
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
κύμινο
1/2 φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι, πιπέρι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
2 φλ. ντομάτα τριμμένη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 φύλλο δάφνη
1/2 φλ. κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
λίγο αλάτι
2-3 ντομάτες μικρές
3 σκελίδες σκόρδου
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
κύμινο
1/2 φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι, πιπέρι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
2 φλ. ντομάτα τριμμένη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 φύλλο δάφνη
1/2 φλ. κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από το βράδυ σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με τα ντοματάκια. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα κρεμμύδια, το κύμινο και το σκόρδο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.Ζυμώνουμε το μίγμα και πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας με την ντομάτα, το λάδι τη ζάχαρη το σκόρδο λιωμένο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα και προσθέτουμε τα σουτζουκάκια μας μαζί με τη δάφνη και το κρασί. Τα αφήνουμε λίγο ακόμα στη φωτιά και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με σκορδαλιά, πατζαροσαλάτα ή ρύζι.