Υλικά (2 μερίδες)
250 γρ. λουκάνικο ιταλικό πιπεράτο χωρίς το περικάλυμμα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ένα μεγάλο σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη (περίπου 1 φλιτζ.)
1 βολβό μάραθου (φινόκιο) κομμένο σε λεπτές φέτες (περίπου 2 φλιτζ.)
ή 1-2 κουταλιές σπόροι μάραθο
1/3 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1/2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1/4 φλιτζ. παχιά κρέμα
250 γρ. ριγκατόνι ή πένες
1/4 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
τυρί παρμεζάνα ψιλοκομμένο κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Σε μια βαριά κατσαρόλα μαγειρεύουμε το λουκάνικο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας και σπάζοντάς το σε κομμάτια μέχρι να γίνει και, με ένα τρυπητό κουτάλι το μεταφέρουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι.2. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και το φινόκιο και μαγειρεύουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας που και που, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν η πιπεριά και το φινόκιο. Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό, αφήνουμε να πάρουν βράση και σιγοβράζουμε το μίγμα σκεπασμένο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ελαφρά παχύρρευστο και μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο.
3. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό.
4. Ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας το μαϊντανό, το λουκάνικο και το αλατοπίπερο, την αναμιγνύουμε καλά με το ζυμαρικό και σερβίρουμε με την παρμεζάνα.