Πεντανόστιμο χοιρινό στη γάστρα 165 ψήφοι

Από ΝΑΝΙΤΑ
Πεντανόστιμο χοιρινό στη γάστρα
Ιδανική για τραπέζι με φίλους, δείχνει ότι αυτός που μαγείρεψε, ασχολήθηκε αρκετά, ενώ η συνταγή είναι πανεύκολη. Εγώ τα ετοιμάζω το Σάββατο το πρωί κι έτσι μαρινάρισμα και ψήσιμο έχουν τελειώσει νωρίς το βραδάκι, έχω κάνει όλες μου τις δουλειές και τα ψώνια μου, γιατί αυτό το φαγάκι εκτός από την προετοιμασία του δεν σε ξανααπασχολεί. Πριν έρθουν οι φίλοι φτιάχνω τη σαλάτα και το ρύζι, στρώνω και το τραπέζι και είμαι και ξεκούραστη.
 
 

Υλικά (4-6 μερίδες)

1,5 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο.
2 μεγάλα καρώτα ή 3 μικρότερα κομμένα σε χονδρές ροδέλες.
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε χονδρές λωρίδες.
2 πράσινες πιπεριές στρογγυλές (τις ανοιχτόχρωμες γιατί οι σκούρες είναι πικρές) κομμένες σε λωρίδες κι αυτές, αν δεν βρείτε πάρτε κέρατο.
2 μεγάλα κρεμμύδια κόκκινα (εξαιρετικά είναι τα κρεμμύδια Ζακύνθου αν βρείτε) κομμένα σε φετάκια.
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (αφαιρέστε τη φύτρα από κάθε σκελίδα)
2 κολοκυθάκια μεγαλούτσικα ή 3 μικρότερα κομμένα πρώτα στη μέση και μετά σε μπαστουνάκια
1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια στραγγισμένα
3 μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
8 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
50-80 γραμμάρια σκληρό κεφαλοτύρι σε κύβους μεγαλούτσικους
χυμό από 1 ή 2(αν δεν είναι πολύ ζουμερά) πορτοκάλια
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί ξηρό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Το τοποθετούμε στον πάτο μιας γάστρας πήλινης ή της γνωστής με τις πιτσίλες.
Στρώνουμε από πάνω τα φετάκια του κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο, μετά τις λωρίδες από τις πιπεριές, τις ροδέλλες των καρότων, τα μπαστουνάκια από τα κολοκύθια, χώνουμε εδώ κι εκεί τα ξερά δαμάσκηνα, ρίχνουμε από πάνω τις τομάτες και τελειώνουμε με τα μανιτάρια. Μπήγουμε τους κύβους του τυριού ανάμεσα όχι πολύ βαθειά, ούτε κοντά στις άκρες για να μην κολλήσει με το ψήσιμο στον πάτο ή τα τοιχώματα
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το κρασί, διαλύουμε μέσα τη μουστάρδα, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το φαγητό.
Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Μετά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω χωρίς αέρα
για 3 ώρες χωρίς να ανοίξουμε τη γάστρα. Μετά τις 3 ώρες ανοίγουμε
προσεκτικά να μη καούμε με τους ατμούς και ψήνουμε χωρίς καπάκι
στους 200 βαθμούς πάλι μόνο από κάτω ,μέχρι να σωθούν τα πολλά ζουμιά. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.
3 αστέρια από 165 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες