Παίρνουμε κορόμηλα, τα καθαρίζουμε από το κουκούτσι και ζυγίζουμε πόσο υλικό μας έμεινε. Προσθέτουμε την ανάλογη ζάχαρη, δηλαδή στο 1 κιλό κορόμηλα 1 κιλό ζάχαρη. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράσει χαμηλώνουμε και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε. Ανακατεύουμε κάθε τόσο. Λίγο πρίν το τέλος ρίχνουμε την βανίλια μας για άρωμα. Μόλις δέσει η μαρμελάδα ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού, 1 κ. σ. στο 1 κιλό, αφήνουμε να πάρει μία βράση και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν καλά, αναποδογυρίζουμε τα βάζα και αφήνουμε να κρυώσει.