Μαλλιά αγγέλου με πικάντικη σάλτσα βότκας
Ζυμαρικό περιχυμένο με σάλτσα κατά ένα μέρος βότκα και κατά ένα άλλο μερος αραμπιάτα ? με άλλα λόγια μια πικάντικη «ντοματώδης» σάλτσα.
Υλικά (3-4 μερίδες)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
8 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες λεπτές σαν χαρτί
4 μέτρια κρεμμυδάκια στιφάδου, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες λεπτές σαν χαρτί
αλάτι χοντρό
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
8 κλαράκια φρέσκιας ρίγανης
2 μικρά ξηρά κόκκινα τσίλι τριμμένα
1? φλιτζ. βότκα
1,5 κιλό ντοματάκια
500 γρ. καπελίνι ή μαλλιά αγγέλου
8 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες λεπτές σαν χαρτί
4 μέτρια κρεμμυδάκια στιφάδου, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες λεπτές σαν χαρτί
αλάτι χοντρό
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
8 κλαράκια φρέσκιας ρίγανης
2 μικρά ξηρά κόκκινα τσίλι τριμμένα
1? φλιτζ. βότκα
1,5 κιλό ντοματάκια
500 γρ. καπελίνι ή μαλλιά αγγέλου
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια, βάζουμε αλατοπίπερο και σοτάρουμε μέχρι να χρυσίσουν, περίπου για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τα τσίλι και μαγειρεύουμε μέχρι να ευωδιάσουν, περίπου για 1 λεπτό.2. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε προσεκτικά τη βότκα, ξύνοντας τυχόν μαύρα κομματάκια από τον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε τις ντομάτες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας που και που, μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν και να βγάζουν το χυμό τους, περίπου για 40 λεπτά. Σπάζουμε όσες απομένουν με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, αφήνοντας και μερικές ολόκληρες. Βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και πετάμε τα κλαράκια της ρίγανης.
3. Στο μεταξύ, βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, φυλάγοντας ½ φλιτζ. από το νερό του και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα του. Το αναμιγνύουμε καλά με τη σάλτσα, ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.