Μακαρονάκι με σαρδέλες 2 ψήφοι

Μακαρονάκι με σαρδέλες
Οι φρέσκες σαρδέλες χρησιμοποιούνται στην ιταλική κουζίνα από την αρχαιότητα.
Τρώγονται στη σχάρα, ψητές, τηγανητές, ή μέσα σε ζυμαρικά για νοστιμότατες σάλτσες.

 
 

Υλικά (4 μερίδες)


50 γρ. σταφίδες
1 βολβός φινόκιο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ. κουκουνάρια
8 σαρδέλες φρέσκες ή από κονσέρβα, ξεπλυμένες
500 γρ. μακαρονάκι ή κοχύλι μικρό
3 φιλέτα αντζούγας σε λάδι
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο.
τυρί πεκορίνο τριμμένο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τις φρέσκες σαρδέλες:
1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε νερό, σκεπασμένες σε μικρό μπολ.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε το φινόκιο για 10 λεπτά. Φυλάμε το υγρό. Βγάζουμε το βολβό με ένα πιρούνι, τον στεγνώνουμε και τον ψιλοκόβουμε.
3. Ζεσταίνουμε το περισσότερο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι πάνω από μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό αραιωμένο στο νερό του φινόκιο.
4. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε μαζί με τα κουκουνάρια. Βράζουμε για 5 λεπτά. Ισιώνουμε τις σαρδέλες και τις βάζουμε μέσα. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας κάπου-κάπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε λίγο ακόμη, προσθέτοντας κι άλλο νερό του φινόκιο, για να μην κολλήσει.
5. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και βάζουμε τις αντσούγες για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, λιώνοντας τες με ένα πιρούνι, και τις προσθέτουμε στη σάλτσα από τις σαρδέλες.
6. Στο μεταξύ βράζουμε το ζυμαρικό στο ζωμό του φινόκιο που απέμεινε, προσθέτοντας περισσότερο νερό. Το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
7. Ανακατεύουμε ο με τη σάλτσα και σερβίρουμε με τυρί πεκορίνο.
0 αστέρια από 2 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες