Μακαρόνια με σαρδέλες
Οι φρέσκες σαρδέλες χρησιμοποιούνται στην ιταλική κουζίνα από την αρχαιότητα.
Τρώγονται στη σχάρα, ψητές, τηγανητές, ή μέσα σε ζυμαρικά για νοστιμότατες σάλτσες.
Τρώγονται στη σχάρα, ψητές, τηγανητές, ή μέσα σε ζυμαρικά για νοστιμότατες σάλτσες.
Υλικά (4 μερίδες)
50 γρ σταφίδες
1 βολβός φινόκιο
1 μικρό κρεμμύδι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ κουκουνάρια
8 φρέσκες σαρδέλες ή από κονσέρβα, ξεπλυμένες
500 γρ μακαρονάκι ή κοχύλια
3 φιλέτα αντσούγας σε λάδι
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
Εκτέλεση
Για τις φρέσκες σαρδέλες:1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε νερό, σκεπασμένες σε ένα μικρό μπολ. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα το φινόκιο για 10 λεπτά. Φυλάμε το υγρό. Βγάζουμε το βολβό με μια πιρούνα, τον σκουπίζουμε καλά και τον ψιλοκόβουμε.
2. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι. Ζεσταίνουμε το περισσότερο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά.
3. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό με μια κουτάλα από το νερό του φινόκιο.
4. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε μαζί με τα κουκουνάρια. Βράζουμε για 5 λεπτά. Ισιώνουμε τις σαρδέλες και τις βάζουμε μέσα. Βράζουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας κάπου-κάπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε κι άλλο, βάζοντας κι άλλο νερό του φινόκιο, αρκετό για να μην κολλήσει.
5. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και βράζουμε τις αντσούγες για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά, λιώνοντας τες με ένα πιρούνι. Τις βάζουμε στη σάλτσα από τις σαρδέλες. Για το ζυμαρικό:
1. Βράζουμε το νερό του φινόκιο που απέμεινε, προσθέτοντας περισσότερο νερό.
2. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Ανακατεύουμε με τη σάλτσα και το σερβίρουμε με τυρί pecorino.