Υλικά (4 μερίδες)
500 γρ. λαζάνια
300 γρ. κιμάς
1 χοντρή φέτα ζαμπόν Πάρμας ή άλλο οποιοδήποτε καλής ποιότητας ζαμπόν
50 γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
4 τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες ή 200 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια (κονκασέ)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κλώνος σέλινο
1 πρέζα θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός
1 κουταλιά τοματοπολτός
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κύβος ζωμός κρέατος σε 2 ποτήρια βραστό νερό
2 κουταλιά ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
2 κουταλιά αλεύρι
1/4 του λίτρου γάλα
4 κουταλιές φρέσκια κρέμα
100 γρ. τυρί παρμεζάνα φρεσκοτριμμένο
αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε στο μπλέντερ το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και το ζαμπόν.2. Σοτάρουμε τον κιμά και το λουκάνικο για 5 λεπτά σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μίγμα λαχανικών και το ζαμπόν και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας αλατοπίπερο. Βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και ένα ποτήρι ζωμό κρέατος. Αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 10 λεπτό σε χαμηλή φωτιά.
3. Σιγοβράζουμε τις τομάτες μαζί με τον τοματοπολτό, το μαϊντανό και το θυμάρι για 1 ώρα προσθέτοντας λίγο ζωμό κάπου
-κάπου. Κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε το μίγμα ώσπου να αποκτήσει μια κρεμώδη μορφή. Το διατηρούμε ζεστό.
4. Φτιάχνουμε μια αραιή μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο με το αλεύρι σε σιγανή φωτιά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το βραστό γάλα στο μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το βράζουμε μέχρι να πήξει. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια σε βουτυρωμένο πυρέξ, κατόπιν μια στρώση κιμά, μετά μια στρώση από την άσπρη κρέμα, μετά παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Τελειώνουμε με μια στρώση μπόλικης παρμεζάνας. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά και σερβίρουμε.