Υλικά (8 μερίδες)
1/2 φλυτζ βούτυρο
1/2 φλυτζ αλεύρι
1/2 κουταλιά αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 φλυτζ γάλα
2 φλυτζ ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
1/4 κουταλιά πιπέρι
1 κουταλιά βασιλικός
2 φλυτζ τυρί Mozzarella κομμένο σε λωρίδες
1/2 φλυτζ φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
15 λαζάνια
1 φλυτζ τυρί Cottage
2/3 φλυτζ γαρίδες βρασμένες και κομμένες μπουκιές
2/3 φλυτζ χτένια μεγάλα βρασμένα και κομμένα μπουκιές
2/3 φλυτζ κρέας καβουριού κομμένο μπουκιές
1/3 φλυτζ ξηρό λευκό κρασί
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε σκόρδο. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το αλεύρι και το αλάτι. Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βγάλει φυσαλίδες. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας το γάλα, το ζωμό και το λευκό κρασί. Το επαναφέρουμε στη φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς. Bράζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη mozzarella, τα κρεμμύδια, το βασιλικό και το πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί, ανακατεύοντας συνεχώς.2. Απλώνουμε περίπου 1,5 φλυτζ από τη σάλτσα σε ένα αλάδωτο ταψί με κατάλληλο μέγεθος. Απλώνουμε 5 από τα (άβραστα) λαζάνια. Απλώνουμε το τυρί πάνω στα λαζάνια. Ρίχνουμε άλλο 1,5 φλυτζ σάλτσας και μετά βάζουμε άλλα 5 λαζάνια. Απλώνουμε το θαλασσινό πάνω στο στρώμα αυτό και από πάνω ρίχνουμε άλλο 1,5 φλυτζ σάλτσα. Καλύπτουμε με τα τελευταία 5 λαζάνια και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Αν θέλουμε, βάζουμε και 1/2 φλυτζ τριμμένο γκουντα ή εμμενταλ.
3. Το ψήνουμε ξεσκέπαστο στους 180οc για 35
- 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια. Τα αφήνουμε για 15 λεπτά πριν τα κόψουμε.