Κριθαράκι με χταπόδι (αγιορείτικη συνταγή)
Το 'Αγιον όρος φημίζεται για την υπέροχη και ξεχωριστή μαγειρική του. Οι μοναχοί μας αποδεικνύουν πόσο απολαυστική μπορεί να είναι η νηστεία. Η συνταγή αυτή βέβαια δεν είναι για νηστεία δική τους, αποτελεί όμως ένα από τα ωραιότερα πιάτα τους.
Υλικά (10 μερίδες)
1 κιλό χταπόδι
ένα πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 τομάτες τριμμένες
200 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
ένα πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 τομάτες τριμμένες
200 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Όταν μαλακώσει το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την τομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του, είναι έτοιμο.
|