Υλικά (6 μερίδες)
1 κιλό χταπόδι
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια κοκκάρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κομμάτι κανέλλα ξύλο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι πιπέρι
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 κομματάκια πορτοκαλόφλουδα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια κοκκάρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κομμάτι κανέλλα ξύλο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι πιπέρι
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 κομματάκια πορτοκαλόφλουδα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
1. Πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο, σκεπάζετε και σιγοψήνετε το χταπόδι με τα υγρά τους για 25-30 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τσιγαρίζετε το χταπόδι, σε υψηλή θερμοκρασία για 6-8 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, σκεπάζετε και ψήνετε για 20 ακόμα λεπτά.2. Προσθέτετε την πορτοκαλόφλουδα, όλα τα μπαχαρικά και τα κρεμμύδια καθαρισμένα, πασπαλίζετε με την ζάχαρη, σκεπάζετε (χωρίς να τα ανακατέψετε) και ψήνετε για 25 ακόμα λεπτά.
3. Με μια ρηχή τρυπητή κουτάλα ανακατεύετε προσεκτικά το φαγητό έτσι ώστε να μην «σπάσουν» τα κρεμμύδια. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 ακόμα λεπτά. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.