Υλικά (4 μερίδες)
2 κουταλιές σταφίδες σουλτανίνες
350 γρ σαρδέλες φρέσκες ή 2 κονσέρβες
2 βολβοί φινόκιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
3 κουταλιές τοματοπολτός
1/4 φλιτζ κουκουνάρια
3 αντσούγες αλμυρές ή 6 φιλέτα αντσούγας από κονσέρβα
350 γρ κοχύλια ή πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
Εκτέλεση
1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 15 λεπτά.2. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Τις κόβουμε εγκάρσια και κατά μήκος και αφαιρούμε το κόκαλο (δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιούμε σαρδέλες κονσέρβας.).
3. Βράζουμε τούς βολβούς φινόκιο σε 4 λίτρα νερού με αλάτι, τους στραγγίζουμε και τους κόβουμε σε φέτες, φυλάγοντας το νερό για να βράσουμε το ζυμαρικό.
4. Βράζουμε το κρεμμύδι σε 1 φλιτζ νερό σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, μέχρι το νερό σχεδόν να εξατμιστεί, προσθέτουμε το λάδι εκτός από 3 κουταλιές, τον τοματοπολτό, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά.
5. Μειώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις σαρδέλες, το φινόκιο και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
6. Λιώνουμε τις αντσούγες στο υπόλοιπο λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά και τις βάζουμε στο μίγμα της σαρδέλας.
7. Στο μεταξύ βράζουμε το ζυμαρικό στο νερό του φινόκιο και το στραγγίζουμε.
8. Αναμιγνύουμε το ζυμαρικό με τη σάλτσα ψαριού και σερβίρουμε αμέσως.