Κοτόπουλο με πράσινες ελιές
Η συνταγή αυτή προέρχεται από την Απουλία, όπου παράγονται θαυμάσιες πράσινες ελιές, κατάλληλες για πουλερικά και κυνήγι.
Υλικά (4 μερίδες)
4 στήθη κοτόπουλου με λίγο κόκαλο
25 γρ βούτυρο
2 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 πιπεριές, κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες, ξεσπορισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
225 γρ μεγάλα μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή στα τέσσερα
175 γρ τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
2/3 φλιτζ ξηρό λευκό κρασί
125-175 γρ ελιές πράσινες χωρίς τα κουκούτσια
4-6 κουταλιές παχιά κρέμα
αλάτι και πιπέρι
μαϊντανός πλατύφυλλος κομμένος για γαρνίρισμα
βρασμένο ζυμαρικό ή νιες πατάτες μικρές για σερβίρισμα
Εκτέλεση
1. Καρυκεύουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το τηγανίζουμε μέχρι να σκουρήνει από παντού. Το βγάζουμε από το τηγάνι.2. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι μέχρι το κρεμμέυδι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτουμε τις ποπεριές και τα μανιτάρια στο τηγάνι και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε για λίγα ακόμη λεπτά.
3. Προσθέτουμε τις τομάτες και μπόλικο αλατοπίπερο και μεταφέρουμε το μίγμα λαχανικών σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στα λαχανικά.
4. Προσθέτουμε το κρασί στο τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε το κρασί πάνω στο κοτόπουλο και σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά.
5. Βάζουμε τις ελιές στο κοτόπουλο και μετά χύνουμε την κρέμα. Ξανασκεπάζουμε και το επαναφέρουμε στο φούρνο για 10-20 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να γίνει πολύ τρυφερό.
6. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα ζεσταμένο πιάτο σερβιρίσματος. Τα περιβάλλουμε με τα λαχανικά και ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω. Ρίχνουμε μαϊντανό για γαρνίρισμα και σερβίρουμε αμέσως με ζυμαρικό ή μικρές νιες πατάτες.
|