Υλικά (24 τρεμάχια)
½ κιλό κοχύλια γίγαντες βρασμένα και στραγγισμένα
6 κουταλιές βούτυρο
6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες
λίγο αλάτι
6 κουταλιές αλεύρι
2 φλ. γάλα
1 φλ. παχιά κρέμα
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
6 φιλέτα αντσούγας ψιλοκομμένα
Γέμιση από τυρί και προσούτο:
500 γρ. τυρί ρικότα
250 γρ. τυρί κότατζ
? φλ. παρμεζάνα τριμμένη
6 λεπτές φέτες προσούτο κομμένες σε μικρά τετράγωνα
3 κουταλιές μαϊντανός κομμένος
3 κουταλιές φρέσκος βασιλικός κομμένος
2 κρόκοι αυγών κτυπημένοι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια βαριά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι μόλις να αρχίσει να ροδίζει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις το βούτυρο σταματήσει να κοχλάζει βάζουμε το αλεύρι. Το επαναφέρουμε στη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Δεν αφήνουμε το αλεύρι να σκουρύνει! Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μαζί το γάλα και την κρέμα. Το κτυπάμε αμέσως με το σύρμα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό και τις αντσούγες. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την υφή παχιάς κρέμας. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση. Το διατηρούμε ξεσκέπαστο.2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε τη ρικότα, το κότατζ, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το βασιλικό, το προσούτο και τους κρόκους. Βάζουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
3. Παραγεμίζουμε κάθε κοχύλι με λίγο από το μίγμα τυριών. Με τα δάκτυλά μας πιέζουμε ελαφρά το μακρύ μέρος του κοχυλιού, ώστε να πάρει το σχήμα που είχε πριν βράσει. Καθαρίζουμε τυχόν υπερβολική γέμιση.
4. Βάζουμε περίπου 2 φλιτζ σάλτσα στον πάτο ενός ταψιού, αρκετά μεγάλου για να χωρέσει 24 κοχύλια σε μια στρώση. Βάζουμε τα γεμιστά κοχύλια στο ταψί και χύνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.