Υλικά (60 ντολμαδάκια)
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
1/2 ματσάκι άνηθο
200 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
δυόσμο αποξηραμένο τριμμένο
60 αμπελόφυλλα τρυφερά
Για την κρέμα:
3 κροκάδια
1/4 κούπας χυμό λεμόνι
1/4 κούπας νερό
2 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
1/2 ματσάκι άνηθο
200 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
δυόσμο αποξηραμένο τριμμένο
60 αμπελόφυλλα τρυφερά
Για την κρέμα:
3 κροκάδια
1/4 κούπας χυμό λεμόνι
1/4 κούπας νερό
2 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε με το μισό από την ποσότητα λάδι, δηλαδή με τα 100 γραμμάρια. Έπειτα τα ρίχνουμε στον κιμά. Ρίχνουμε και το ρύζι, τον άνηθο, το αλάτι ,το πιπέρι, τη ρίγανη και τον δυόσμο και ζυμώνουμε. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας με τα νευρά προς τα πάνω να τα βλέπουμε. Βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνουμε τα 2 πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό. Απλώνουμε αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας και βάζουμε μέσα με σειρά τα ντολμαδάκια. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο λάδι και νερό όσο να τα σκεπάσει. Τα καλύπτουμε με ένα μεγάλο πιάτο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξουν το νερό. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα κρατάμε σκεπασμένα για να φουσκώσει καλά το ρύζι.Εκτέλεση για την κρέμα αυγολέμονο:
Σε μία κατσαρόλα χτυπάμε αλαφρά τα κροκάδια με το χυμό λεμονιού. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ μέσα στο νερό και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα κι αυτό. Επίσης ρίχνουμε και τον ζωμό κρέατος και σιγοβράζουμε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχεία ώσπου να πετύχουμε μια ελαφριά κρέμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Η κρέμα πήζει όσο κρυώνει.
Περιχύνουμε με την κρέμα τα γιαπράκια όταν σερβίρουμε.