Μαγειρίτσα σούπα
Η μαγειρίτσα είναι η νοστιμότατη σούπα που τρώμε το Πάσχα. Δεν έχει πολλούς λάτρες γιατί τα εντόσθια δεν αρέσουν και τόσο και αρκετοί την αντικαθιστούν με φρικασέ. Είναι όμως υπεροχή ευωδιαστή σούπα και αυτό που δεν ξέρουν οι λάτρες της είναι ο συμβολισμός της. Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πικρής σκλαβιάς τους στους Αιγυπτίους. Βεβαία το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική εορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Όπως Ο Μωυσής πέρασε τον λαό του Ισραήλ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από τη σκλαβιά του Φαραώ στην ελευθερία, έτσι κι ο Χριστός μας οδήγησε με την ανάσταση του από τη πικρή σκλαβιά του θανάτου στη Ζωή και από τη γη στον ουρανό. Το μυστικό λοιπόν στη μαγειρίτσα είναι το μπόλικο χορταρικό.
Υλικά (4 μερίδες)
μισό κιλό εντεράκια
1 συκωταριά
3 λίτρα νερό
125 γρ. λάδι
20 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανό
2 καρδιές από μαρούλια
λίγο δυόσμο
ρίγανη
αλάτι
125 γρ. ρύζι καρολίνα
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
χυμό από ένα λεμόνι
1 συκωταριά
3 λίτρα νερό
125 γρ. λάδι
20 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανό
2 καρδιές από μαρούλια
λίγο δυόσμο
ρίγανη
αλάτι
125 γρ. ρύζι καρολίνα
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
χυμό από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Βράζουμε για λίγο τα εντόσθια ώστε να φύγει το αίμα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε στο λάδι μαζί με τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το μαρούλι, τη ρίγανη και το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.Παίρνουμε τα αυγά και χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια με ένα πιρούνι ή με σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ και μόλις γίνουν αφρός ρίχνουμε τα κροκάδια και τον χυμό του λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα παίρνοντας με μια κουτάλα ζουμί από τη σούπα. Την αδειάζουμε σιγά, σιγά μέσα στο αυγολέμονο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην κόψει. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε μέχρι το αυγολέμονο πάρει την ίδια θερμοκρασία με την σούπα. Να καίει δηλαδή. Έπειτα το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα για 1 λεπτό πάνω στη φωτιά για να μην κόψει. Έτσι το αυγολέμονο δένει καλύτερα. το βγάζουμε από τη φωτιά και δεν το σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσει.
|