Μπακαλιάρος με σκορδαλιά από πατάτες 4 ψήφοι

Από ΑΝΔΡΕΑΣ Α.
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά από πατάτες
Διανύοντας τη μεγάλη Τεσσαρακοστή, και κάνοντας σωστή νηστεία, λαχταρούμε και για λίγο καλό φαγητό. Επιτρέπεται λοιπόν την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που είναι διπλή γιορτή μιας και εκτός από θρησκευτική είναι και εθνική, να φάμε ψάρι. Αλλά παστό. Ακόμα και τότε απαγορεύεται το αίμα. Όμως λόγω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν αντέχουμε άλλο τη νηστεία, η Εκκλησία μας επέτρεψε την βρώση ιχθύος συνδυάζοντας την με την εορταστική ημέρα. Άλλη μια μέρα μέσα στη μεγάλη σαρακοστή τρώμε ψάρι, την Κυριακή των Βαΐων γιατί μετά αρχίζει η εβδομάδα των παθών και εκεί πρέπει να γίνει αυστηρή νηστεία.
Ο μπακαλιάρος συνδυάζεται με σκορδαλιά. Είτε από ψωμί με καρύδια, είτε με ψωμί σκέτο, είτε με πουρέ πατάτας. Συνήθως τον τηγανίζουν αλευρωμένο. Εγώ θα δώσω συνταγή με χυλό (κουρκούτι)και τη σκορδαλιά με πατάτα που είναι πιο ελαφριά.
 
 

Υλικά

2 φιλέτα μπακαλιάρου παστά
Χυλός:
2 κούπες νερό
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
φαρίνα όσο πάρει για να γίνει ένας αραιός χυλός (όχι πηχτός γιατί θα σφίξει πολύ στο τηγάνισμα Σκορδαλιά:
5 πατάτες
λάδι
αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
ξύδι ή λεμόνι

Εκτέλεση

Αποβραδίς βγάζουμε με προσοχή την πέτσα του μπακαλιάρου. Γιατί αλλιώς δεν ξαρμυρίζει ότι και να κάνουμε. Κόβουμε τα φιλέτα σε κομμάτια, και τα βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη νερό. Αφήνουμε όλη νύχτα τη βρύση να τρέχει σαν ράμα, τόσο όσο να εναλλάσσεται το νερό για να μην κρατήσει την αλμύρα το νερό.
Το πρωί θα έχει απλώσει φυσιολογικά σαν βαμβάκι και θα είναι ελαφρά αλμυρός. Όσο πρέπει για να τρώγεται δηλαδή.
Τον στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και κάνουμε το κουρκούτι:
Ανακατεύουμε το νερό με τα αυγά το αλάτι και το πιπέρι να γίνουν ένα. Έπειτα ρίχνουμε λίγο, λίγο τη φαρίνα. Κουτάλι ,κουτάλι της σούπας, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν μας κάνει η αλμύρα του. Αν θέλουμε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά. Τον βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σκορδαλιά:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε να μαλακώσουν πολύ. Χύνουμε το νερό και αφήνουμε λίγο στην κατσαρόλα με τις πατάτες. Παίρνουμε το μίξερ χειρός και τα εξαρτήματα που λέγονται σύρματα, κάνουμε τον πουρέ. Την πατάτα με το λίγο νερό.
Προσθέτουμε λάδι όσο είναι πολύ ζεστό για να το απορροφήσει σωστά και να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Προσθέτουμε αλάτι ,το σκόρδο περασμένο στον τρίφτη και ξύδι ή λεμόνι. Ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε, βάζουμε και την ποσότητα. Η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Για τον μπακαλιάρο χρειάζεται και λίγο λεμονάκι. Καλή όρεξη.
1 αστέρια από 4 επισκέπτες


Ανήκει στις κατηγορίες