Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα φλαμπέ
Η καταγωγή της είναι Αγγλική και είναι παραδοσιακό γλυκό. Πρόκειται για ένα κέικ που δεν διογκώνεται ιδιαιτέρα και είναι υγρό το εσωτερικό του. Δεν ψήνεται στο φούρνο άλλα στον ατμό. Στη Γερμανία έχουν ως πουτίγκα ένα είδος κρέμας. Καθώς επίσης και εμείς στην Ελλάδα την έχουμε ως κρέμα που μπαίνει πάνω σε σιροπιασμένο παντεσπάνι με καρύδια. Είναι λίγο δαπανηρή συνταγή άλλα αν θέλουμε να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την δημιουργία μας θα κάνουμε και τον κόπο και θα ξοδέψουμε κάτι παραπάνω, όπως κάνουμε πάντα στο εορταστικό τραπέζι. Η συνταγή που δίνω έχει και μια δόση μπέικιν, για να γίνει πιο αφράτη.
Υλικά
450 γρ. αγελαδινό βούτυρο
225 γρ. ζάχαρη καστανή
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
8 μέτρια αυγά
100 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν
450 γρ. φρυγανιά από μπαγιάτικο ψωμί
450 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
450 γρ. μαύρες σταφίδες
125 γρ. σύκα ξερά
125 γρ. δαμάσκηνα
250 γρ. κερασάκια γλασέ
500 γρ. κόντιτα διάφορα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 καρότα τριμμένα
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
150 γρ. μαύρη μπύρα
150 γρ. λικέρ Γκραντ Μαρινιέ
6 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
Για τη σάλτσα μπράντυ:
600 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κιλό άχνη
1 φλιτζανάκι μπράντυ
225 γρ. ζάχαρη καστανή
225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
8 μέτρια αυγά
100 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν
450 γρ. φρυγανιά από μπαγιάτικο ψωμί
450 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
450 γρ. μαύρες σταφίδες
125 γρ. σύκα ξερά
125 γρ. δαμάσκηνα
250 γρ. κερασάκια γλασέ
500 γρ. κόντιτα διάφορα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 καρότα τριμμένα
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
150 γρ. μαύρη μπύρα
150 γρ. λικέρ Γκραντ Μαρινιέ
6 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
Για τη σάλτσα μπράντυ:
600 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κιλό άχνη
1 φλιτζανάκι μπράντυ
Εκτέλεση
Μαλακώνουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό. Τις στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρούτα. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ μαζί με το λικέρ και τα καρυκεύματα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 3 μέρες.Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει και να αφρατέψει, ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει και να φουσκώσει το μείγμα. Έπειτα ρίχνουμε τμηματικά τα αυγά, το αλάτι, τα ξύσματα και σταματάμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε το καρότο, το αλεύρι με το μπέικιν και τη φρυγανιά ανακατεμένα λίγο λίγο να πέφτει σαν βροχή και ανακατεύουμε με προσοχή με μια σπάτουλα μαρίζ. Έπειτα ρίχνουμε τα κερασάκια και τα κόντιτα και ανακατεύουμε με τη μαρίζ να ενσωματωθούν κι αυτά.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε μια φόρμα για πουτίγκα και αδειάζουμε το μείγμα. Καλύπτουμε με το καπάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και δένουμε καλά το καπάκι με σπάγκο για να μην ανοίξει.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε κατσαρόλα με βραστό νερό που να φτάνει τα 3/4 της φόρμας και καλύπτουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε στον ατμό το γλυκό για 4 ώρες. Αναπληρώνουμε όταν χρειάζεται το νερό αλλά να είναι βραστό.
Την βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την αφήνουμε να ωριμάσει σε ξηρό και δροσερό μέρος για μερικές μέρες. Έτσι θα γίνει πιο πλούσια η γεύση και το άρωμά της.
Όταν τη σερβίρουμε, τη ζεστάνουμε με τον τρόπο που την ψήσαμε και ρίχνουμε τη σάλτσα. Ανάβουμε φωτιά που δεν θα κρατήσει πολύ παρά όσο να εξατμιστεί το αλκοόλ της σάλτσας από το μπράντυ.
Για τη σάλτσα:
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί να γίνουν λείο μείγμα σαν γλάσσο και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Το ανάβουμε φωτιά.