Χοιρινό κοκκινιστό με μπύρα
Χοιρινό μαριναρισμένο με σόγια σος και σκόνη πέντε μπαχαρικών σιγοψημένο σε σάλτσα μπίρας και χόιζιν σος.
Υλικά (4-6 μερίδες)
Μερίδες 4-6 (κύριο ή παράπλευρο)
Mαρινάδα:
2 κουταλιές σκούρα σόγια σος
3 κουταλιές ελαφριά σόγια σος
1/2 κουταλάκι κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών
.
1 κιλό χοιρινό πλάτη χωρίς κόκαλα ή κοιλιά κομμένο σε τεμάχια των 5 εκ.
3 κουταλιές φυτικό λάδι
.
Σάλτσα:
1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1 φλιτζ. κινέζικη μπίρα (Tsingtao Lager)
3 κουταλιές σόγια σος
2 κουταλιές σκούρα σόγια σος
2 κουταλιές χόιζιν σος
1/4 φλιτζ. σκούρα μαύρη ζάχαρη στιβαγμένη
6 φέτες μεγέθους 1 ευρώ τζίντζερ φρέσκο ελαφρά κοπανισμένο
.
6 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μήκη των 5 εκ.
2 καρότα ξεφλουδιαμένα και κομμένα σε μήκη των 5 εκ.
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε 6 κομμάτια
200 γρ. ραπάνι ντάικον κομμένο σε κομμάτια των 2,5 εκ.
Mαρινάδα:
2 κουταλιές σκούρα σόγια σος
3 κουταλιές ελαφριά σόγια σος
1/2 κουταλάκι κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών
.
1 κιλό χοιρινό πλάτη χωρίς κόκαλα ή κοιλιά κομμένο σε τεμάχια των 5 εκ.
3 κουταλιές φυτικό λάδι
.
Σάλτσα:
1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου
1 φλιτζ. κινέζικη μπίρα (Tsingtao Lager)
3 κουταλιές σόγια σος
2 κουταλιές σκούρα σόγια σος
2 κουταλιές χόιζιν σος
1/4 φλιτζ. σκούρα μαύρη ζάχαρη στιβαγμένη
6 φέτες μεγέθους 1 ευρώ τζίντζερ φρέσκο ελαφρά κοπανισμένο
.
6 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μήκη των 5 εκ.
2 καρότα ξεφλουδιαμένα και κομμένα σε μήκη των 5 εκ.
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε 6 κομμάτια
200 γρ. ραπάνι ντάικον κομμένο σε κομμάτια των 2,5 εκ.
Εκτέλεση
1. Αναμιγνύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπολ, ανακτεύουμε με τα κομμάτια του χοιρινού, σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή από βραδίς.2. Ζεσταίνουμε το γουόκ σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το λάδι και τιο γυρίζουμε για να καλυφθεί από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το μισό χοιρινό και το ροδίζουμε από όλες τις μεριές, περίπου για 5 λεπτά. Το βγάζουμε με ένα τρυπητό κουτάλι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο πήλινο δοχείο (ή δε μια μεγάλη κατσαρόλα με σφιχτό σκέπασμα.) Επαναλαμβάνουμε για το υπόλοιπο χοιρινό.
3. Προσθέτουμε στο δοχείο όλα τα υλικά της σάλτσας καθώς και νερό αρκετό για να το καλύψει, περίπου 1 φλιτζ. Βάζουμε το δοχείο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό, για 1 ώρα περίπου. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το ντάικον στο υγρό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κρέας να σπάζει στο πιρούνι, περίπου για 30 λεπτά.
4. Σερβίρουμε είτε από το πήλινο δοχείο ή μεταφέροντας το φαγητό σε πιατέλα σερβιρίσματος.