Ταλιατέλες του ξυλοκόπου
Boscaiola στα ιταλικά σημαίνει "ξυλοκόπος" και συνήθως αναφέρεται σε σάλτσα που περιέχει μανιτάρια.
Όλα τα μανιτάρια είναι κατάλληλα, όχι μόνο τα πορσίνι της εικόνας μας.
Όλα τα μανιτάρια είναι κατάλληλα, όχι μόνο τα πορσίνι της εικόνας μας.
Υλικά (4 μερίδες)
4 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή ξηραμένα και μουσκεμένα
1/2 φλιτζ. μπιζέλι φρέσκο ή αποψυγμένο
1 κονσέρβα των 400 γρ. ντοματάκια
Καυτερή πιπεριά ή καυτερές νιφάδες τσίλι κατά τη γεύση (προαιρ.)
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
3 ή περισσότερες κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κουταλάκι φρέσκη ρίγανη ή θυμάρι (1/4 κουταλάκι, αν είναι ξηρά)
500 γρ. ζυμαρικό (φρέσκο κατά προτίμηση: ταλιατέλες, φετουτσίνια ή σπαγγέτι, μπουκατίνι, πένες)
Εκτέλεση
1. Βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό και το μεταφέρουμε σε ένα θερμαινόμενο μπολ σερβιρίσματος.2. Στο μεταξύ σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο (από ροδισμένο μέχρι ελαφρά σκούρο, κατά τη γεύση μας). Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, αν χρησιμοποιούμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες από την κονσέρβα με το χυμό τους. Αν είναι ολόκληρες τις λιώνουμε με ένα ξύλινο πιρούνι ή σπάτουλα. Βάζουμε αλατοπίπερο κατά τη γεύση. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να μειωθεί κατά τι, περίπου για 15 λεπτά.
3. Ενώ μαγειρεύονται οι ντομάτες, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, στο πάχος ενός σπίρτου. Τα βάζουμε σε χωριστό δοχείο με την 1 κουταλιά ελαιόλαδο που απέμεινε και με μια πρέζα αλάτι, τα σκεπάζουμε και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου. Πρέπει να αποδώσουν αρκετή υγρασία για το μαγείρεμα τους. Προσθέτουμε 1 κουταλιά μαϊντανό και τη ρίγανη ή θυμάρι, τα βάζουμε στη άκρη και τα διατηρούμε ζεστά.
4. Προσθέτουμε το μπιζέλι στη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε πολύ απαλά για 5 λεπτά.
5. Χύνουμε τις ντομάτες πάνω στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε (προσεκτικά) αλατοπίπερο κατά τη γεύση, γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.